ArkaBarka Ušće b.b., Beograd
+38163226143 +381644341065
vegayc@gmail.com

Medijska pismenost

deca, mladi, obrazovanje

Veštine 21. veka neminovno pomažu deci i mladima da steknu sposobnost kritičkog promišljanja medijskih poruka i slika društva koje mogu biti izmanipulisane. Ovo činimo dajući im priliku da budu u ulozi kreatora medijskih sadržaja i da sami procene granice društvene manipulacije, te da nauče načine dekodiranja medijskih poruka. Tehnologija je deo svakodnevnog života buduće generacije i što pre steknu punu svest o tome kako da upotrebljavaju tehnologiju, kako da je analiziraju i preko nje komuniciraju, to su veće šanse da imamo odgovorne građane i da smanjimo društvene anomalije poput cenzure, medijske manipulacije, netičkog novinarstva i sl.

Edukacija iz medijske pismenosti je pristup koji omogućava razumevanje uloge medija u društvu, te upućuje na osnovne veštine potrebne za analizu i stvaranje medijskih poruka.

ISKUSTVA

PROMIŠLJANJE POJMA RODA

Identifikovanje tema za medijsku angažovanost sa ciljem stvaranja društva rodne ravnopravnosti.
Seminar je održan u Beogradu u period od 22. do 29. aprila 2012. godine.
Zašto je Vega OC organizovao seminar vezan za rodnu ravnopravnost?
Predstavnice udruženja Vega prepoznaju potrebu za preispitivanjem problema, dilema i kontradikcija povezanih sa idejama roda i rodnih reprezentacija sa kojom se susrećemo u svakodnevnom životu (video desno i dole).

INTERNACIONALNI

SNIMI TO GLASNO!

Trening je održan 2011. u Beogradu, vodio ga je organizacioni tim Vega OC i treneri iz nezavisne produkcijske kuće Undercurrents (www.undercurrents.org) iz Swansea, UK.

Cilj projekta je da se pokrene diskusija o različitim i kompleksnim društvenim kontekstima iz kojih učesnici i učesnice (mladi iz zemalja članica EU i Jugoistočne Evrope) dolaze, ponudi im se mogućnost za interkulturnu edukaciju i komunikaciju, i razviju njihove veštine u radu sa medijima (video produkcija i novi mediji), njihove sposobnosti da rade u grupama i njihove navike da ostanu uključeni u aktivnost u redovnom intervalu ili makar na određeno vreme, preuzimajući odgovornosti (video desno i dole).

PROJEKTI

TRENING MEDIJSKE PISMENOSTI

U novembru 2009. godine Vega OC organizovao je internacionalni trening, koji se sproveo na hostelu Arkabarka u Beogradu. U sklopu aktivnosti, održanoj pod okriljem programa Mladi u akciji učestvovalo je 31 predstavnika i predstavnica 12 nevladinih organizacija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Slovenije, Nemačke, Poljske, Španije, Litvanije, Ukrajine, Gruzije i Turske.

Cilj projekta je bilo promovisanje koncepta evropskog državljanstva, međukulturnog dijaloga i kulturnog diverziteta (video desno).