ArkaBarka Ušće b.b., Beograd
+38163226143 +381644341065
vegayc@gmail.com

Volontiranje

deca, mladi, obrazovanje

Volontiranje u Evropi

Podrazumeva dva programa:

Erasmus + volontiranje

Bivši European Voluntary Service tj. EVS

evropska inicijativa za solidarnost

European Solidarity Corps tj. ESC

Uslovi?

Jedini uslovi za učestvovanje je imati između 17 i 30 godina godina, te biti državljanin zemlje koja može učestvovati u programu (npr. Srbije). Projekti se baziraju na neformalnom obrazovanju i nisu potrebni sertifikati poznavanja jezika, prethodno iskustvo u okviru teme projekta i slično.

Finansiranje ?

Evropska Unija u okviru ovih programa mladima finansira: kompletne troškove organizacije, vize, zdravstvenog osiguranja, mentorske podrške, učenja jezika, smeštaja, hrane, mesečni džeparac i određeni iznos troškova puta.

Prilika za ?

Zahvaljujući međunarodnoj dimenziji i njegovom neformalnom pristupu, volonterski projekti su jedinstvena prilika da se upoznaju različite kulture i da se steknu veštine koje su korisne za lični i profesionalni razvoj. Programi takođe imaju za cilj da pruže podršku organizacijama koje se bave suočavanjem sa društvenim ili prirodnim izazovima.

ESC i Erasmus+ volontiranje je ?

● iskustvo obrazovnog karaktera
● šansa za tebe (ukoliko si uzrasta 17 do 30 godina) da
  o živiš i volontiraš u stranoj zemlji do 12 meseci,
  o stekneš profesionalna znanja i veštine,
  o dobiješ sertifikat (Youthpass) koji je izdat od strane Evropske komisije, a    priznat u svetu,
  o upoznaš ljude iz različitih zemalja, njihovu kulturu, tradiciju, običaje i    verovanja ali i sebe,
  o naučiš strani jezik,
  o doprineseš zajednici.
● finansijski podržan od strane Evropske Unije.

Teme ?

Postoje različiti projekti na kojima možeš volontirati u zavisnosti od tvojih ličnih afiniteta. Aktivnosti mogu biti u oblasti zaštite životne sredine, umetnosti, socijalnog rada, kulture, itd.

Trajanje ?

kratkoročni (od 2 nedelje do 2 meseca), dugoročni (od 2 do 12 meseci).

Volontiranje u okviru E+ i ESC programa prilika je za:

Volontiranje je prililka da učestvuješ, pokažeš solidarnost i pomogneš zajednicama kojima je pomoć potrebna. Kada volontiraš, odlučio si da radiš besplatno i za zo nećeš dobiti naknadu. Ali put, smeštaj, hrana i osiguranje biće pokriveni. A čak ćeš dobiti i nešto džeparca!

Volontiranje je fantastičnnno iskustvo za učenje koje će podstaknuti tvoj lični i profesionalni razvoj. Obuku ćeš proći pre, tokom i nakon volontiranja. Mantori će ti pomoći pri postavljanju jasnih ciljeva i pokazati ti kako da ih postigneš. Imaćeš i priliku da poboljšaš svoje jezičke i međukulturne veštine, naučiš da živiš samostalno, savladaš izazove i radiš u timu.

Život u drugoj državi i otkrivanje njenih tajni, učenje o drugim kulturama i upoznavanje novih prijatelja biće nezaobilazan deo tvog volontiranja.

Volontiranje je mnogo više od puke prilike da iskažete solidarnost-ono donosi nove ideje i unosi multikulturalni duh u lokalnu zajednicu i organizaciju u kojoj volontiraš. Nećeš verovati koliko možeš uticati!

Učestvovanjem u evropskoj inicijativi za solidarnost postaćeš deo zajednice. Kada se vratiš, možeš ostati u vezi sa širom zajednicom bivših volontera, deliti svoja iskustva i angažovati i nadahnuti druge mlade kod kuće. .

NAČIN PRIJAVE

Erasmus + volontiranje

Projekte za Erasmus+ volontiranja možeš naći u:
– bazi organizacija (link)
– bazi projekata (link)

evropska inicijativa za solidarnost

Ukoliko želiš da učestvuješ u projektima Evropske inicijative za solidarnost (ESC) neophodno je:
1. Da se registruješ u jedinstvenu ESC bazu na ovom linku.
2. Nakon registracije neophodno je da prihvatiš misiju i načela ESC.